Wat doe ik verkeerd?
Darlene heeft zodanig last van de situatie dat ze dolgraag gecoacht wil worden. Al bij de intake blijkt dat onder het conflict met haar collega een ervaring schuilgaat die haar feitelijk nog erger aan het hart gaat.
‘Wat doe ik verkeerd?! Waarom praten ze niet met me? Wat moet ik hiermee?’
Conflictmijder verantwoordelijk voor onoplosbaarheid conflict
Conflictvermijding is een groot probleem, en volgens mij in omvang een groter probleem dan het tegenovergestelde ineffectieve reactiepatroon: agressie. Conflict wordt immers meer vermeden dan uitgestreden.
De arrogantie van de onwetendheid
Dus alle zelfvergoelijking ten spijt: conflictmijding is geen teken van beschaving, nooit. Conflictmijding heeft niets met liefde of loslaten te maken, maar met lafheid (angst), manipulatie (berekening), gemakzucht (luiheid), of onverschilligheid (liefdeloosheid).
Lees verder in de blogpost en LinkedInpublicatie “Hoe om te gaan met onoplosbaar conflict (tips)” van Alexandra van Smoorenburg – Conflictcoach, bemiddelaar, trainer in Zorg en Welzijn A’dam.
Het is zo belangrijk dat een conflict besproken wordt om weer verder te kunnen met elkaar. Gelukkig kan het vaak goed worden opgelost door middel van een mediator
Erg interessant om dit zo te lezen. Ik geloof dat er verschrikkelijk veel conflicten onopgelost blijven en dat vind ik zelf jammer. Ik geloof dat het bijvoorbeeld goed is om hier op school of op werk meer over te leren, omdat conflicten overal kunnen ontstaan.
Het vermijden van een conflict is misschien nog wel slechter dan in conflict zijn en dit later oplossen denk ik. Het vermijden kan leiden tot grotere conflicten in de toekomst of ophoping van frustratie. Dit heb ik weleens bij een collega ervaren. Communicatie is erg belangrijk.
Leuk om je blog te lezen met interessante informatie, Prima tips.